Najlepsze przepisy na pożegnanie sezonu grillowego

Powoli, powoli… wieczory stają się coraz krótsze, a za oknem robi się coraz chłodniej. Jeszcze niedawno roznoszący się w powietrzu aromat grillowych potraw zaczyna zamieniać się jedynie w piękne wspomnienie. Nim to się jednak stanie, czas jeszcze raz wyciągnąć nasz sprzęt i przygotować niezapomniane grillowe spotkanie! Wszak pory roku zmieniają się nieubłaganie i już niedługo pogodzić się będziemy musieli z faktem, że następne takie imprezy zorganizujemy dopiero w przyszłym roku.

Na pożegnanie spróbujmy wszystkiego po trochę, żeby te smaki zapadły nam w pamięć. Zestawienie kilku najlepszych i najprzydatniejszych grillowych przepisów przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Jak mawiał klasyk… karkówka!

Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba grillowego spotkania bez karkówki. Przyrządzona w marynacie na bazie ciemnego piwa smakować będzie naprawdę wyjątkowo:

Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie

Składniki:

800 g karkówki330 ml ciemnego piwa100 ml ketchupu pikantnego1 opak. Przyprawy do grilla Knorr3 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego4 łyżki brązowego cukru3 łyżki Ramy smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 goździki1 laska cynamonu1 łyżka ziaren kolendry1 czerwona cebula3 posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.

Smak młodości – kiełbaska z ognia

Na grillu nie może również zabraknąć oczywiście kiełbaski. Tutaj wybór mamy naprawdę imponujący… możemy wybrać zarówno rodzaj mięsa (czy będzie to kiełbaska śląska, podwawelska, toruńska czy na przykład biała), jak też zestaw dodatków. W zależności od upodobań możemy również określić czas grillowania. Pachnąca, soczysta i podpieczona –idealna! Świetnie smakować będzie w połączeniu z sosem:

Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo -musztardowym

Składniki:

500 g kiełbasek1 opak. Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr2 łyżki majonezu3 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki musztardy Dijon2 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

Przygotuj dressing: w miseczce połącz ze sobą majonez, sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który będzie stanowić idealną bazę dla sosu, musztardę i chrzan. Przełóż go do lodówki na około godzinę.Każdą z kiełbasek ostrym nożem ponacinaj w kratkę.Nacięte kiełbaski grilluj przez około 10 minut. W trakcie ich grillowania pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa.Upieczone kiełbaski podawaj z sosem i podpieczonymi na grillu grzankami z dowolnego pieczywa.

Szaszłyki, czyli co kto lubi

Szaszłyki to różnorodność – mięso, kiełbasa, warzywa, owoce – według upodobań. Miłośnicy boczku z pewnością polubią przepis na szaszłyki z dodatkiem papryki i czerwonej cebuli:

Szaszłyki z boczkiem na grilla

Składniki:

400 g boczku wędzonego parzonego1 opak. Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr2 różnokolorowe papryki1 cebula czerwona10 pieczarek4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przygotuj mięso: pokrój je w plastry o grubości 1,5 cm, następnie wykrój z nich kostkę o boku 2 cm.Pieczarki przekrój na połówki, paprykę w kostkę o boku 2 cm, cebulę natomiast na ćwiartki.Na długie wykałaczki naprzemiennie nabijaj składniki, tworząc w ten sposób szaszłyki.Szaszłyki skrop olejem i posyp z każdej strony Przyprawą szlachetną do wieprzowiny Knorr, która idealnie doprawi mięso.Smaż szaszłyki na patelni grillowej przez czas 6-8 minut z każdej ze stron. Dobrym momentem na ściągnięcie ich jest ten, w którym są zarumienione.Usmażone szaszłyki podawaj z sosem tzatziki.

Na zielono

Warto postawić także na warzywa. Mogą być dodatkiem do mięsa, samodzielną przekąską ale również bazą doskonałej sałatki. Dorzućmy do niej grillowanego bakłażana, sałatę rzymską i marynowaną paprykę:

Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

Składniki:

1 sałata rzymska1 bakłażan1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr1 pęczek kolendry2 marynowane papryki1 łyżka musztardy francuskiej80 ml oliwy z oliwek4 łyżki wodyPół cytryny3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois

Sposób przygotowania:

Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później) i upiecz na grillu.Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką.

Serwujemy sałatkę

Jeżeli mielibyśmy ochotę dodatkowo wzbogacić nasze menu, powinniśmy sięgnąć po sery. Same w sobie smakować będą wyśmienicie po lekkim zgrillowaniu, a z dodatkiem warzyw, takich jak kolorowe papryki, pomidory czy ogórki, doskonale sprawdzą się w naszej sałatce:

Sałatka grecka z serem Halloumi

Składniki:

1 opak. sera halloumi1 opak. Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr1 papryka czerwona1 papryka zielona1 papryka żółta10 pomidorków malinowych1 cebula czerwona1 opak. oliwek czarnychogórek1 łyżka oregano4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokrojony w plastry ser podsmaż na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu, w którym pojawią się na nim brązowe paski z każdej ze stron.Papryki po umyciu i usunięciu z nich gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę o boku o szerokości 1 cm. Podobnie przygotuj ogórek.Cebulę pokrój na pierścienie, natomiast pomidorki na połówki.Sos sałatkowy koperkowo – ziołowego Knorr wymieszaj z wodą i oliwą. Z tym dodatkiem, sałatka nabierze właściwego smaku i aromatu.Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.Na wierzch połóż plasterki podpieczonego sera halloumi, krążki z czerwonej cebuli, następnie posyp wierzch oregano.

Smacznego grillowania!

Kategorie
Polecane